Elämä vastassa

- tarinoita huumetyön arjesta

Itse löysin Völjyn ja sen palvelut ensimmäistä kertaa, kun vuosi sitten erosin silloisesta poikaystävästäni ja edessä oli suuri muutos elämässäni. Olimme muuttaneet 2016 Tampereelle yhdessä pieneltä paikkakunnalta, eikä minulla ollut Tampereella sellaista tukiverkostoa, jota olin silloin kipeästi vailla. Myöskään sellaisia ystävyyssuhteita, joista olisi siinä tilanteessa ollut hyötyä, ei ollut ehtinyt syntyä.

Tuolloin en keksinyt muuta tapaa kuin alkaa tutkia netin kautta, mistä löytäisin apua tilanteeseeni.  Silloin löysin Völjyn, josta halusin ottaa paremmin selvää, mitä tämä paikka voisi minulle tarjota. Sain Völjystä ja sen työntekijöistä parhaimman tukiverkoston, mitä minulla on ikinä ollut, enkä ollut osannut edes toivoa, että tällaista paikkaa oikeasti olisi.

Völjystä ja sen työntekijöistä on ollut itselleni henkilökohtaisesti iso apu. Völjystä olen saanut mm. muuttoapua ja olen saanut myös työntekijän kanssani mukaan esim. Soskuun. Välillä on ollut niin haastavaa saada omia asioita hoidetuksi, eikä itsellään ole ollut voimia koittaa skarpata itse itseään tarpeeksi, että on ollut juuri  iso apu esimerkiksi saada joku mukaan asioiden hoitoon. Völjy on tarjonnut minulle myös mieluisan vapaa-ajanviettopaikan, johon on aina kiva tulla. Täällä on ollut helppo tutustua uusiin ihmisiin ja olenkin saanut tätä kautta muutaman hyvän kaverin.

Völjyssä on paljon kaikenlaista ja -näköistä askartelutavaraa, jos tekee mieli alkaa väkertämään jotain. Itse olen tehnyt kattovalaisimen alusta loppuun retrolampuista tuunaamalla. Völjyn työntekijä Pasi auttoi tässäkin projektissa, eikä siitä varmaan valmista olisi tullutkaan, jos ei olisi ollut joku siinä mukana hääräämässä ja neuvomassa. Kerran kuussa järjestetään aina Völjyn reissu. Aina kannattaa ehdottaa, jos tulee mieleen jotain, mikä olisi itsestä kivaa. Olemme olleet esim. pelaamassa megazonea, laavuilla grillaamassa ja nauttimassa luonnosta sekä Särkänniemessä. Työntekijät kuuntelevat meitä ja haluavat kehittää toimintaa koko ajan.

Viimeisin uusi juttu on, että Völjyssä voi myös nykyään leipoa ex temporesti ja sitäkin on tullut tehtyä joskus yksin ja joskus kaverin kanssa. Suosikikseni kuitenkin Völjyn toiminnasta on noussut Kyökkiryhmä.  Kyökki on pääosin Pasin vetämä kokkausryhmä kaikille ruuanlaitosta kiinnostuneille ja tietysti kaikille hyvän ruuan ystäville. Kyökki on joka tiistai klo 12 alkaen ja sinne täytyy ilmoittautua etukäteen. Ryhmän kokoonpano vaihtelee joka kerta, joskus on enemmän ihmisiä ja toisinaan ollaan oltu jopa kahdestaankin Pasin kanssa. Joka kerta kuitenkin kokkaillaan. Kyökissä on etukäteen laadittu aina päivän menu ja siihen saa totta kai tehdä ehdotuksia, jos tulee jotain itselleen mieluista mieleen jota haluaisi seuraavalla kerralla tehdä.

Menu sisältää aina pääruuan, salaatin ja jälkiruuan, jonka kanssa keitämme kahvit. Lisäksi teemme aina joskus esim. leipää itse. Ruokaa tehdään myös sen verran runsaasti, että sitä jää aina kotiinkin vietäväksi. Kun Kyökissä ovat kaikki osallistujat paikalla, jaetaan työtehtävät eli jokaiselle jokin osa-alue, jota alkaa työstää. Tietysti tarpeen tullen autamme kaikki toisiamme. Osallistua voi, vaikka mitään kokemusta ruuanlaitosta ei olisikaan, sillä Völjyn työntekijä on siellä sitäkin varten, että tarvittaessa ohjaa vaikka kädestä pitäen. Hygienia on huomioitu siten, että pesemme hyvin kädet ja pidämme kertakäyttöhansikkaita, joita tarpeen tullen myös vaihdetaan uusiin.

Kun ruuat on saatu kunnialla tehtyä valmiiksi, katamme pöydän näyttävästi ja oikeaoppisesti servettejä ja kahvikuppeja myöten. Takapöydälle teemme ruuista yleensä noutopöydän, josta jokainen saa hakea mieleisensä annoksen. Istumme pöydän ääreen yhdessä nauttimaan työmme tuloksesta.

Itse olen käynyt Kyökissä joka tiistai jo yli puolen vuoden ajan. Siitä on muodostunut mieluisa rutiini, jota aina jo vähän odottaakin. Kyökkiryhmästä tuli minulle ensimmäinen ryhmä, johon sitouduin ja jossa haluan jatkossakin käydä. Vaikka ryhmän jäsenet aina välillä vaihtelevat, niin ryhmän henki on aina hyväntuulinen ja Kyökkiin on aina kiva ja helppo tulla. Lisäksi ruuanlaittaminen yhdessä ihmisten kanssa on aina mukavaa ja kivaa vaihtelua perus arkeen.

Itselleni Kyökistä on tullut paikka, johon tulen vaihtamaan kuulumisia ja puimaan muitakin asioita kokkailun lomassa.  Olen Kyökissä käynnin myötä kiinnostunut ruuanlaitosta enemmän ja oppinut paljon esim. eri tapoja valmistaa ruokaa sekä saanut hyviä vinkkejä ja niksejä esim. miten ja millä voin korvata eri aineita tai mitkä ainesosat sopivat yhteen. Olen myös inspiroitunut sen myötä tekemään myös kotona erilaisia kokeiluja ja laittamaan perushyvää kotiruokaa, joka on yksi tärkeä osa hyvinvoinnin kannalta.

teksti: Miisa, Völjyn asiakas

Völjy tarjoaa huumeita pistämällä käyttäville ihmisille osallistavaa ryhmä- ja vertaistoimintaa sekä asumisen tukea Tampereella.

Pin It on Pinterest