Elämä vastassa

- tarinoita huumetyön arjesta

Osiksen toiminnan tarkoituksena on tukea ja kouluttaa päihdemaailmassa eläviä ja eläneitä ihmisiä toimimaan vertaisina ja tukemaan toinen toisiaan. Osiksen matalan kynnyksen haittoja vähentävään toimintaan kuuluu kaksi vertaisuutta tukevaa ryhmää päihdemaailmassa eläville tai eläneille ihmisille: Verto-tiimi ja VeryNais. Verto-tiimi on koko porukalle tarkoitettu tuki- ja koulutusryhmä ja VeryNais-on naisvertaisille tarkoitettu ryhmä. Lisäksi tiistaisin pyörii matalan kynnyksen Tsemppis-kahvila ja lähiympäristössä kiertelee Osiksen etsivän työn tiimi.

Kahvilassa ja etsivässä työssä vertaiset voivat tehdä vertaisvuoroja. Osiksen vertaiset tekevät vertaistyötä omassa elinpiirissään kaveriensa, tuttujensa ja tuettaviensa kanssa. Lisäksi heillä on mahdollisuus tehdä eri matalan kynnyksen toimipisteissä Helsingissä vertaisvuoroja. Vertaistyön vastapainoksi Osiksessa virkistäydytään, leireillään, käydään tutustumiskäynneillä, nautitaan vertaisen taidenäyttelystä Osiksen tiloissa sekä vaikutetaan verkostoissa ja seminaareissa.

Me Osis-hankkeen työntekijät olemme kertoneet useammassakin Elämä vastassa -blogin postauksessa omasta työstämme ja kokemuksistamme haittoja vähentävästä päihdetyöstä ja vertaistoiminnasta. Tällä kertaa ajattelimme, että on korkea aika päästää ääneen vertaiset. He saavat seuraavaksi kertoa itse omin sanoin, mitä he ajattelevat Osiksen toiminnasta, vertaistoiminnasta ja vertaisuudesta.

Lue alta tarkemmin vertaisten mietteitä!

Mitä ajattelet vertaistyöstä?
”Tuntuu hyvältä, että mustakin on jotain hyötyä, vaikka käytän itekin aineita. Jeesaan siellä niitä muita, jotka käyttää. Ei ne suostu kuuntelee ketään työntekijöitä.”
”Vertaisena oleminen on sitä, kun välillä joutuu kannattelemaan toista.”
”Vertaisena oleminen on kuin olis samassa veneessä kaverin kanssa ja yrittäis estää sitä venettä hukkumasta.”
”Välillä vertaisena pitää paukutella rumpuja ”tulkaa mukaan toimintaan!”
”Tuolla (päiväkeskus) Symppiksessä joutuu välillä olemaan sellainen elävä kartta. Jokainen valitsee kuitenkin lopulta oman polkunsa.”
”Lepoa ja huilailuakin tarvitaan… on se jeesaaminen raskasta.”
”Mä ymmärrän kyllä hyvin, mitä se vertaistyö on, mutta välillä en ymmärrä, teenkö sitä, kun jeesaan vaan niitä omia kavereita siellä kentällä hakemaan apua…”
”Kaikki me ollaan oman elämämme katuvarpusia ja meidän turvaverkko on hatara. Jos me oltas edes toistemme kanssa rintamassa.”
”Vertaistyö menee suusta suuhun ja korvasta korvaan, niin et voi kertoo eteenpäin, minkälaista apua on saanut.”
”Jos ei (työntekijälle) ikinä oo sattunut itelle mitään, uskottavuus on kyllä vaikeampi saada. Eikä oo oikein näkemystäkään. Sehän se kai vertaisuuden ideakin on.”
”On kyllä helpompi auttaa muita, kun on omat asiat kuosissa…”

Minkälainen vertainen sinä olet?
”Vertsinä haluan olla luotettava. Ja muhun on nyt yksi tuntematon luottanut ja antoi mun saattaa sairaalaan, kun oli hätä. Tärkeintä on kyl niinku se, et muhun voi luottaa.”
”Mä en oo hyvä kuuntelija, siinä mä haluaisin vertaisena kehittyä.”
”Haluaisin tehdä vertaistöitä niin, et ne käyttäjät ja työntekijät ymmärtäisi toisiaan, niin kuin kissa ja koira, kun ne kaverustuu.”
Voispa tehdä jotain, niin et ne päättäjätkin ymmärtäisi meitä…”
”Bileissä oon toiminut bile-enkelinä ja auttanut niitä, joilla on ollut jotain häikkää. En halua tuhlata myöskään omia bileitäni muista huolehtimiseen, mutta mulle riittää, että teen vertaisena hommani riittävän hyvin.”
”Tuettava poltti näppinsä ja sai tuomion. Yritän häntä jeesata ja tukea, kun itelläkin jonkin verran kokemusta samoista asioista, ettei ois ihan turhaa tää oma kokemus.” ”Onhan se nyt kivempi kun sut nähdään vertaisena eikä narkkarina…et kyllä se vaan tuntuu paremmalta. Yritän olla sit sen arvoinen.” ”Tuntuuhan se nyt hyvältä olla myös hyödyks, ettei oo vaan yhteiskunnan hylkiö.”

Mtä ajattelet Osiksen toiminnasta?
”Oon tän toiminnan kautta oppinut pitämään huolta omasta jaksamisesta.”
”Osiksessa oon saanut järkevää ja mukavaa tekemistä. Täällä oon puhunut tärkeistä asioista. Saanut uusia kavereita. Eli minulle parasta toimintaa!”
”Osiksessa parasta on vertaisuus, yhteisöllisyys, yhdessä olo ja tekeminen. Myös vertaistuki, yhteenkuuluvuuden tunne, tieto ja huippuretket on tärkeitä.”
”Tykkään kun on paljon toimintaa, mutta myöskin teemat, asiaosuudet ja tutustumiskäynnit on ollu aika jees, hemmotteluista puhumattakaan!”
”Kyllä se EA-koulutus on ollut ihan hyvä ja asiallinen, sekä C-hepatiitti-info.
”Leirit ja virkistyspäivät on ihan mahtavia! Osiksen porukalta olen saanut paljon tukea ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.”
”Oon ymmärtänyt, että mä teen tärkeetä hommaa siellä mun omissa piireissä. Oon tännekin houkutellu mukaan ihmisiä. Ei ne muuten tulis mihinkään mukaan.” ”Tää toiminta auttaa mua pysymään selvinpäin.”

Teksti: Hede Kumpulainen, Osiksen projektisuunnittelija

Pin It on Pinterest