Elämä vastassa

- tarinoita huumetyön arjesta

Ihmisten parissa tehtävässä työssä tärkein työväline on työntekijän oma persoona ja mieli, joskus myös keho. Jotta tämän kaltaista työtä voi tehdä hyvin, on tärkeää olla aidosti läsnä kohtaamistilanteissa, kuunnella ja kuulla sekä toimia peilinä keskusteluissa. Tämä vaatii työntekijältä uskallusta, jaksamista ja halua heittäytyä jokaiseen kohtaamisen tilanteeseen uteliaisuudella ja aktiivisesti. Jokainen kohtaaminen on nähtävä ainutlaatuisena, eikä autopilotti ole suositeltavaa.

Jotta työtä jaksaa ja pystyy tekemään tällaisella intensiteetillä, tarkoittaa se, että työntekijän omien voimavarojen on oltava kunnossa. On oltava keinoja käsitellä oman elämän turbulenssia ja ymmärrystä jäädä pois töistä silloin, kun omat voimavarat eivät riitä työskentelyyn.

Vertaisten kanssa keskustelemme usein vertaistyön tekemisestä ja omasta jaksamisestaan huolehtimisesta. Osiksen koko toiminnan perusteena onkin kautta aikain kulkenut ideologia: ”Jotta voisit antaa muille läsnäoloa ja apua, on sinun itsesi ensin saatava sitä jostain”

Työntekijöinä teemme päivittäin parhaamme, jotta olisimme läsnä vertaisillemme ja antaisimme heille kokemuksen siitä, kuinka arvokkaita he ovat. Tätä kokemusta he voivat viedä eteenpäin tehdessään itse vertaistyötä. Mutta (toistaiseksi) työntekijätkin, jotka ihmisten kanssa työskentelevät, ovat itsekin vain ihmisiä. Samat lainalaisuudet pätevät myös meihin. Jaksaaksemme tehdä työtämme hyvin ja jaksaaksemme kulkea vertaistemme rinnalla myös vaikeina aikoina, tarvitsemme itsekin kokemusta kuulluksi ja nähdyksi tulemisesta. Siksi on tärkeää pyhittää vapaa-aika ja loma-aika palautumiseen ja nauttimiseen, sekä hakeutua läheistemme luo, jotka ovat läsnä meitä varten.

Kun toiminnassamme tulee loma-aika, välillä mielessä käy: miten ihmiset pärjäävät kun toimintamme on tauolla? Tällainen pieni syyllisyyden pisto kertoo mielestäni vastuuntunnosta. Me välitämme kävijöistämme ja huolehdimme heidän hyvinvoinnistaan. Liian isoksi syyllisyyden pistosta ei saa päästää, muuten ei saa enää öisin nukuttua, sillä toimintamme piirissä on niin paljon ihmisiä, ettei heitä varten voi mitenkään kukaan olla tavoitettavissa 24 tuntia vuorokaudessa.

Huoli käväisee mielessäni ja sitä hetken pohdittuani päästän hyvällä omallatunnolla siitä irti. Työntekijän vastuullisin teko on sittenkin lomailla, rentoutua ja palautua ansaittu loma-aika. Vain itsestäni huolehtimalla voin huolehtia muista. Syksyllä töihin palatessa on useimmiten kuin vuosihuollon läpikäynyt: ajatukset juoksevat kirkkaampana ja keho ja mieli ovat rentoutuneet. Siitä tilasta on aina ilo lähteä suunnittelemaan ja luomaan uutta kautta ja hypätä ihmisten kohtaamisten tuomiin iloisiin, jännittäviin, surullisiin ja kaikkia tunteita herättäviin seikkailuihin.

Näiden ajatuksien kera Osiksen toiminta hiljenee heinäkuun ajaksi. Lomalla meidät työntekijät voi löytää riippumatosta kirjan kanssa, mereltä purjehtimasta, ulkomailta nähtävyyksiä ihmettelemästä tai muiden rentouttavien ja palauttavien tekemisten ääreltä. Ja elokuussa olemme taas uusin ajatuksin ja voimin suunnittelemassa syksyn toimintaa.

Aurinkoista kesää kaikille, pitäkää itsestänne ja toisistanne huolta!

Teksti: Hede Kumpulainen, Osiksen projektisuunnittelija

Pin It on Pinterest