Elämä vastassa

- tarinoita huumetyön arjesta

”Hei Sinä päihdeongelmainen, nyt elämä järjestykseen ja lähdet töihin! Muussa tapauksessa TE-toimisto leikkaa tukeasi. Olemme katsoneet ja arvioineet, että olet riittävän terve ja hyväkuntoinen työelämään. Tarvitset siis työpaikan. Tule tapaamiseen TE-toimistoon päivänä X, niin haetaan sinulle työpaikka.

Eikö sinulla ole bussilippua? Hae toimeentulotukea Kelasta, sieltä myönnetään sinulle bussilippu. Sähköinen hakemus on kaikista nopein ja kätevin ja käsitellään nopeammin kuin paperiset hakemukset. Teet hakemuksen Kelan sivuilla ja skannaat siihen mukaan tarvittavat liitteet. Ai sinulla ei ole tietokonetta? Voit myös soittaa Kelaan ja pyytää, että he lisäävät hakemukseesi, että tarvitset bussilipun ja voit toimittaa liitteet perästä. Ai sinulla on prepaid-liittymä, ja siitä ei voi soittaa Kelan palvelunumeroihin? Miten se on muka mahdollista? No, pääsetkö jonnekin josta voisit soittaa sinne Kelaan? Sinulla on Osiksen työntekijä Hakaniemessä, jonka puhelimesta voit soittaa? Hieno juttu! Soitan sinulle myöhemmin, kun olet saanut asian hoidettua.”

”Hei, saitko soitettua Kelaan bussilippu-asiasta? Ai olit jo metrossa menossa Osikseen, mutta sinulla ei ollut varaa kertalippuun ja tarkastajat tulivat, sait tarkastusmaksun ja sinut poistettiin metrosta? No, yritetään huomenna sitten uudestaan.”

”Tänään on uusi päivä! Yritetään järjestää nyt uusi tapaaminen. Ai sinulla on selkä niin kipeä, ettet voi kunnolla kävellä? No mene hyvä ihminen lääkäriin! Ai et saanut omalta terveysasemaltasi lääkärin aikaa, koska se on niin ruuhkautunut? Sitten sinun on mentävä loppupäiväksi päivystykseen jonottamaan. Palataan ensi viikolla uudestaan asiaan.”

”Hei, yritin soitella sinulle monena viikkona, mutta puhelimesi oli kiinni. Meidän piti sopia se tapaaminen liittyen työnhakuusi. Ai sait selkäkipuusi opioidipohjaisia vahvoja särkylääkkeitä, retkahdit käyttämään huumeita uudestaan ja nyt olet katkaisuhoidossa. Koska pääset pois katkaisuhoidosta, voisimme sitten katsoa asiaa uudestaan?”

”Hei, et saapunut eilen TE-toimistoon sovitulle ajalle. Katkaisemme nyt sinulta työmarkkinatuen. Ai äitisi kuoli viikonloppuna etkä ole sen jälkeen päässyt ylös sängystä? Kuulostaa nyt vähän selittelyltä. Ai kuoli oikeasti ja olet järjestämässä hautajaisia, öööö… otan osaa. Katkaisemme silti nyt tämän tuen.”

Puoli vuotta myöhemmin:

”Hyvä kun tulit tänne tapaamiseen, nyt voimme laatia sinulle suunnitelman ja jos noudatat sitä ja aktiivimallin mukaisesti teet tietyn määrän töitä tai osallistut TE-toimiston kursseille, voit saada työmarkkinatukesi takaisin karenssin jälkeen. Ai työnteko ei ole sinulle taloudellisesti kannattavaa, kun sinulla on niin paljon velkaa ja ulosotto perii palkastasi leijonanosan? Ai käteen jää vähemmän rahaa palkasta kun tukien jälkeen?

Miksi teet tämän prosessin nyt niin vaikeaksi, etkä voi edes yrittää?”

Teksti: Hede Laasonen, Osiksen kehittämissuunnittelija

 

Pin It on Pinterest