Elämä vastassa

- tarinoita huumetyön arjesta

Naisena eläminen on kautta aikain ollut haasteellista. Erityisen vaikeaa on elää naisena huumemaailmassa. Siellä vallitsee edelleen hierarkkinen järjestelmä, jossa miehet ovat naisia arvojärjestelmässä korkeammalla. Noin kolmannes huumeiden käyttäjistä on naisia ja huumemaailmassa pärjää naisenakin, mutta se vaatii ponnistelua. Voit olla joko ”yksi äijistä” ja ansaita paikkasi näin järjestelmän sisällä. Silloin sinun todennäköisesti täytyy käyttää väkivaltaa ja olla kova, jotta saat uskottavuutta ja näin olla rauhassa.

Tai mahdollisesti voit olla tyttöystävänä miehen rinnalla. Tällöin et ehkä itse joudu käyttämään väkivaltaa, mutta todistamaan sitä. Lisäksi olet altavastaajana, sillä parisuhde harvoin on sellainen tasa-arvoinen suhde, jossa myös sinun mielipiteelläsi on arvoa. Tai sitten keksiä muita erilaisia selviytymiskeinoja, joiden avulla pärjäät kovien arvojen maailmassa. Mutta herkkyyden, haavoittuvuuden ja tunteiden näyttämisen joudut tässä maailmassa unohtamaan ja peittämään, jopa kuolettamaan, olit sitten nainen tai mies. Huumemaailma on raaka maailma, jossa vain vahvimmat pärjäävät.

Naiseuteen liittyy lisähaaste, jos nainen on lisäksi äiti. Äitiys ja sen tuoma pyhän äidin rooli on tärkeä myös huumemaailmassa eläville naisille. Onkin äärimmäisen haastavaa keinotella huumemaailman kovuuden ja äitiyden pehmeyden välimaastossa. Lisäksi yhteiskunnan puolelta huumemaailmassa elävä tai elänyt äiti on erityisen suurennuslasin alla. Tämä on hyvä asia lapsen näkökulmaa ajateltaessa, mutta asettaa naisen vaikeaan tilanteeseen ja haastaa hänen kokemuksensa itsestään ihmisenä. Teit miten tahansa, epäonnistut silti. Olet huono ihminen. Huono nainen. Huono äiti.

Osiksessa olemme nähneet tämän haasteen jo alusta alkaen, kun hanketta käynnistettiin vuonna 2011. Tällöin pohdittiin, mitä voisi tehdä naisten eteen niin, että huumemaailmassa elävät naiset saisivat hetken hengähdystauon päihdemaailman raao’ista arvoista ja saisivat olla rauhassa naisia, juuri sellaisia herkkiä, ihania, kauniita naisia kuin he ovat. Tämän vuoksi hankkeessa otettiin yhdeksi tavoitteeksi panostaa naiserityisyyteen ja naisten tilanteen huomioimiseen. Tällä hetkellä hankkeessa pyöriikin erityisesti naisille suunnattu VeryNais-ryhmä (nimi on muuten naisvertaisten keksimä).

VeryNais-ryhmässä naiset saavat hetken hengähtää huumemaailmasta ja olla vain tavallisia naisia. Ryhmässä on kahden vuoden aikana pohdittu asioita naisten näkökulmasta. Aiheet eivät ole olleet helppoja: abortti, seksuaalinen kaltoinkohtelu, kokemuksia lastensuojelusta, syömishäiriöt, väkivalta… Mutta niiden vastapainoksi on sitten käyty teatterissa, leireillä, laitettu kynsiä, perustettu ryhmätilaan kauneushoitola, missä kampaaja on ollut leikkaamassa hiuksia ja kosmetologi värjäämässä kulmakarvoja. Lisäksi jokaisena ryhmäkertana syödään hyvin.

VeryNais-ryhmässä on naurettu, itketty, halailtu, kannustettu, lohdutettu, annettu vertaistukea, kehuttu ja otettu kehuja vastaan, selvitetty riitoja rakentavasti ohjaajien tuella sekä sytytetty kynttilä, kun kaksi ryhmän naista on poistunut ajasta ikuisuuteen. On kerrottu retkahduksista, kuiskattu ääneen toive irtautua päihteistä, itketty kun on joutunut sellaisen pahuuden kohteeksi, jota kenenkään naisen (tai miehen), ei pitäisi koskaan joutua kokemaan. On riemuittu raitistumisesta, lapsen tapaamisista, lapsenlapsista ja jälleennäkemisistä. On pistetty silmät kiinni, rentouduttu ja vain oltu yhdessä.

Naisten välinen solidaarisuus ei ole itsestään selvä asia huumemaailmassa. Kovat arvot tarkoittavat, että vain kovimmat ja nopeimmat menestyvät. Se voi tarkoittaa selkään puukottamista, juoruamista ja kilpailua. VeryNais-ryhmässä harjoitellaan naisten välistä solidaarisuutta. Kaikenlainen vehkeily on täysin kiellettyä ja siihen puututaan. On hieno huomata, että ryhmän naiset ovat selvästi sisäistäneet ajatuksen. Kaikista ei tarvitse tykätä, mutta ryhmän ajan siedän ja käyttäydyn asiallisesti. Ja jokainen uusi nainen otetaan ilolla ja uteliaisuudella vastaan!

Elämä naisena huumemaailmassa ei siis ole helppoa. Mutta siitä on mahdollisuus silloin tällöin pitää tauko. Viime ryhmän jälkeen naiset istuskelivat sohvalla kun kuulin toisesta huoneesta erään naisen toteavan ”täällä on niin ihana ilmapiiri, ettei meinaa haluta lähteä pois”. Kiitos siitä kuuluu jokaiselle ihanalle yksilölle, jotka yhdessä muodostavat VeryNais-ryhmän. Työntekijänä voin vain kiittää, kun olen saanut kulkea näin ihanassa ryhmässä kaksi vuotta mukana. Naiset, meissä on voimaa! 


Teksti: Hede Kumpulainen, Osiksen projektisuunnittelija

Pin It on Pinterest